2009. szeptember 20., vasárnap

Vízumügyek

Ausztráliába ugyebár vízum kell. Cserébe rengeteg féle van. Mivel mi a letelepedési engedélyre pályázunk, az egy elég komoly vízum. Egy pontrendszerben 120 pontot kell elérni. Ehhez mindenünk meg van, csak egy speciális nyelvvizsga hiányzik. Ezért úgy döntöttünk először kimegyünk Ausztráliába egy egyszerübb intézésű tanulóvízummal, jól megtanulunk angolul, letesszük itt a nyelvvizsgát. Majd innen pedig beadjuk az eredetileg kinézett vízumot.

A tanulóvízum intézése sokkal egyszerűbb mint a bevándorlási (letelepedési engedélyes) vízumoké. De azért ehhez is rengeteg anyagot össze kellett gyűjteni. Főleg azért kellett hogy meglegyen minden, mert az Ausztrál nagykövetség Bécsben van és oda nem rohangál vissza az ember minden nap hiánypótlásra. Szóval jól felkészültünk!

Egy szlovák férfi volt az ügyintézőnk, ami azért volt izgalmas, mert semmiről nem vittünk fordítást, mert úgy tudtuk nem kell, hiszen van magyar ügyintéző. Ő azonban ránézésre is ismerhette a papírokat, mert minden elfogadott. Egyedül a kötelezendően befizetendő egészség biztosítással volt baja, hogy azon a papíron nem szerepel hogy az összeg mindkettőnket fedez-e. Csak maga az összeg, semmi magyarázat. Ezt a papírt az az iskola adja ki ahova én beiratkoztam. Tehát még csak nem is a mi hibánk. Szóval nagy izgalom és telefonálás és email küldés következett. Végül pedig az iskolával folytatott email váltást fogadta el bizonyítékul, mert abban szerepelt, hogy ez az összeg két személyre van!!!  Mint utólag kiderült, ezt nem is szokták ráírni.

Szóval 3 óra idegeskedés, sok óra utazás, de IGEN, lett tanulóvízumunk!!!! :-)

1 megjegyzés: